Почнемо з того, що у нашого сну є дві фази - фаза швидкого сну і фаза глибокого сну. Під час фази швидкого сну наша свідомість «розгортає» накопичені за день емоції, саме в цей час нам можуть снитися кошмари або щось дуже бажане і нездійсненне, або просто щось схоже на події попереднього дня, але немов під іншим кутом сприйняття. У цей період відбувається оновлення, очищення структур мозку, що накопичують враження. Вважається, що багато вражень часто нами не усвідомлені протягом дня і саме тому з'являються в наших снах.
 
Під час фази глибокого сну відбувається не тільки повноцінне відновлення мозкових структур, а й оновлення нашого тіла на клітинному рівні, тому твердження «сон - найкращі ліки» підтверджується вченими саме завдяки цьому феномену. Глибокий сон часто називають сном без сновидінь, хоча зараз вчені ставлять під сумнів це твердження, але той факт, що під час глибокого сну тіло максимально розслаблено і максимально відновлюється - доведений. Крім того під час глибокого сну вчені зафіксували найвищу активність мозку. Здавалося б, за логікою ми повинні її очікувати під час сновидінь, але мозок найбільш активний саме в фазі глибокого сну або сну без сновидінь.
 
Також неодноразово проводилися експерименти по пробудженню людей відразу після фази швидкого сну, не даючи зануриться в глибокий сон. Це негативно позначалося на самопочутті випробовуваних, і, що найцікавіше, фаза глибокого сну у цих людей наступної ночі збільшувалася, немов вони заповнювали час повного розслаблення і відновлення. Тому при скороченні фази глибокого сну скорочується і тривалість життя людини, і його самопочуття.
 
 
Трекери сну створені відстежувати якість Вашого сну. Дивно, але програма, інстальована на Ваш телефон, слухає за допомогою мікрофона цілу ніч Ваше дихання, ігноруючи при цьому дихання людей, які перебувають з нами в одній кімнаті, а потім аналізує його і вибудовує графіки швидкого і глибокого сну, через кілька днів видаючи в процентному співвідношенні якість Вашого сну. Ви можете бачити, скільки часу протягом ночі зайняли такі важливі і необхідні нам фази глибокого сну. Але найголовніше - трекер розбудить Вас обов'язково в момент, коли фаза глибокого сну буде закінчена, і тому Ви обов'язково прокинетеся відпочившим! Вам потрібно лише вибрати часовий діапазон на будильнику додатку. На даний момент створено безліч додатків, які відстежують якість і глибину сну. Ось деякі з них: Sleep Cycle, Sleep Diary, Auto Sleep для Apple Watch, Runastic Sleep Better та ін.
 
А для поліпшення якості Вашого сну, особливо його глибокої фази, ось кілька рекомендацій від нас:
 
  • завжди провітрюйте приміщення на ніч, а краще спите з відкритим вікном (кількість одержуваного мозком кисню впливає на тривалість фаз глибокого сну)
  • не наїдайтеся на ніч
  • намагайтеся відпустити всі негативні думки або просто надати швидкому сну з ними впорається)))
  • підберіть зручний матрац і подушку
  • купуйте постільну білизну Sleeper Set
 
і відмінний сон Вам забезпечений!